N-spoor.com | ||
|
Sporen naar het verledenStoomtrein Goes-Borsele (SGB)
![]()
13 mei 2010
Hemelvaartsdag 2010. Als vanouds de dag voor de stoomtreinliefhebber, voor vele spoorwegmusea in Nederland betekent Hemelvaartsweekend stoomtreinweekend.
Deze pagina begint met het verslag zoals wij 13 mei beleefd hebben, hierna wat bijzonderheden en wetenswaardigheden.
Verslag
Intro
Entree
Rond een uur of elf kom ik met Dominic aan bij de ingang van de SGB, Stoomtrein Goes-Borsele.
Na de kassa zijn we meteen midden in de nostalgische sferen. Kijkend naar het perron vertrekt net het mooie rode treinstel 114, het hart gaat meteen bij alletwee sneller kloppen.
Het uitzicht over het terrein van de SGB is vanaf hier overweldigend.
De locloods/werkplaatsWe lopen in de richting van het rangeerterrein en komen sik 361 tegen die bomen aan het lossen is vanaf een platte wagon. Helaas lekte de kraan van de loc, en moest deze terug naar de loods voor reparatie. Het valt ons in de gezellige drukte op dat de medewerkers en ambachtslieden ook allemaal in thema gekleed zijn, dit maakt natuurlijk de sfeer nog nostalgischer.
Bij de locloods aangekomen treffen we het schitterende ex directie en ex inspectie motorijtuig de Kameel aan. De motor van het stel ronkte mooi stationair.
Helaas was de Kameel niet van binnen te bezichtigen.
Voor de locloods waren er tal van activiteiten te doen en te bezichtigen.
Koffie
Na veel actie langs en op de sporen is het tijd voor een kop koffie.
Reis per stoomtrein
Naar het perron
Omdat het nog ruim voor enen was, en Borsele 2 nog binnen moest komen uit Kwadendamme, besloot ik op een centraal punt te staan en de binnenkomst van de loc,
het kopmaken en het opnieuw binnenrijden van het station te filmen. De resultaten hiervan staan in film deel 2, onderaan deze pagina.
De routeDe SGB bezit een fraai spoor, waarop meestal alleen in de weekends gereden wordt. Vandaag (donderdag) wordt er wel volop gereden op dit spoor. De spoorlijn begint in Goes, en vertrek dan naar het zuidoosten richting Kwadendamme. In Kwadendamme is een station van de SGB. Het spoor loopt hier verder richting oosten naar Hoedekenskerke, waar het zich het mooie eindstation van de SGB bevindt. In de toekomst zal de SGB over meerdere stations beschikken.
De reisWe stappen in een overvol rijtuig, er zijn geen zitplaatsen meer. Dit geeft niets, op het balkon was verder niemand. Daar kon je goed naar buiten kijken, en dit natuurlijk aan beide zijden!
De reis begint, zachtjes boemelen we het station uit.
Mooi ligt het spoor in het landschap, vooral nu in het voorjaar. De vrijwilligers hebben er een hele kluif aan, om alles steeds weer op orde te krijgen en houden. (Denk bijvoorbeeld alleen maar aan snoei en maaiwerk, veel spoor betekent hier ook veel maaien.) Tijdens de rit fluit de loc dikwijls, en remt vaak af, om personeel van de loc te laten. Op de onbewaakte spoorwegovergangen wordt het overige verkeer tegenhouden, de loc rijdt langzaam de overweg op, de mannen klimmen weer op de bok, zodat de reis weer vervolgt kan worden. Op het eerste station aangekomen, besluiten we uit te stappen.
Kwadendamme
Er rijden 3 treinen in de dienst Goes-Hoedekenskerke. (Borsele 1 en 2, plan U)
Station Kwadendamme kent een laag perron, dus extra oppassen. Achter het station ligt een dijkdoorgang met poort, die bij dreigend hoog water de dijk, en daarmee ook het spoor afsluit. Deze dijk is een prima plaats voor onze foto en video-opnames. Hoogtepunt is toch wel plan U die zachtjes komt aangereden, en net voor de dijk een salvo op zijn typhoon geeft. Net achter de dijk, nog net voor het station, ligt namelijk weer een onbewaakte spoorwegovergang.
Hoedekenskerke
We stappen in treinstel 114, en vervolgen onze reis naar Hoedekenskerke.
Nabij stations Kwadendamme en Hoedekenskerke zijn overigens tal van recreatieve dingen te doen. Naast de mooie natuur is er een onder andere een kinderpark,
vlindertuin en diverse horecagelegenheden.
Terug naar Goes![]()
Na een uurtje rusten, fotograferen en kletsen met mede-hobbyisten is het zover.
We lopen nog wat rond over het terrein en beseffen dat de dag helaas bijna weer voorbij is.
De goederenloods van SGB
Deze goederenloods komt uit 1872. De oorspronkelijke locatie van deze loods was nabij station Middelburg. De Staatsspoorwegen waren de opdrachtgever tot de bouw van de loods. De bouwstijl is typerend voor die tijd, en is bij vele stations (in standaarduitvoering klas 1 t/m 5) qua vormgeving, terug te vinden. Voor stationsfoto's, klik op deze link. De loods is in 2001 afgebroken en op het terrein van de SGB weer herbouwt. Zo ziet u dat niet alleen het rijdend materieel, maar ook veel architectuur voor het nageslacht bewaard blijft.
De SGB
Voor meer informatie over de stichting SGB verwijs ik u graag door naar de website van SGB.
Films Sporen naar het verleden 2010
Op het terrein van de SGB, en op de treinreis naar Kwadendamme en Hoedekenskerke is veel gefilmd, de bewerkte films bevatten veel beeld van onder andere
Hippelloc 221, Sik 361, de Kameel, de 1137, Plan U stel 114, Borsele 1 en 2.
klik hier om naar de fotopagina van spoorwegmusea/nostalgie te gaan.
|