N-spoor.com | ||
|
Fotoalbum stations, letter A, Aalten t/m Almelo
![]()
Stations in Nederland
Letter A, stations
Aalten,
Abcoude,
Akkrum,
Alkmaar,
Alkmaar Noord,
Almelo en
Almelo de Riet.
Scroll naar beneden en klik op een foto of thumbnail van een station dat u wilt bekijken, het fotoalbum van het betreffende station opent dan vanzelf. ![]() AaltenStation Aalten is gelijktijdig geopend met de GOLS lijn Winterswijk-Zevenaar in 1885. (spoorlijn 143) Aalten (Atn) heeft een station van het type GOLS groot. GOLS (Geldersch-Overijsselse Spoorweg-Maatschappij) heeft bij de aanleg van deze spoorlijn een standaardtype stations laten ontwerpen en bouwen, deze typen werden in verschillende formaten gebouwd, Aalten werd bedeeld met het grote type gebouw.
Klik hierboven op een thumbnail om de betreffende foto in een nieuw venster te openen.
![]() AbcoudeStation Abcoude ligt sinds 1871 aan de Rhijnspoorweg. (spoorlijn 209) Het eerste stationsgebouw van Abcoude werd onpraktisch en door de verligging van sporen in de tijd qua ligging ook onlogisch. In 1977 werd een nieuw sober stationsgebouw geopend naar ontwerp van ir. C. Douma.
Hedendage is de spoorsituatie wederom totaal veranderd.
Klik hierboven op een thumbnail om de betreffende foto in een nieuw venster te openen.
![]() AkkrumStation Akkrum is geopend op 1 september 1868. (spoorlijn 161 (Spoorwegstations in Nederland)) Het eerste stationsgebouw was een standaardstation van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS), de SS hebben ook de spoorlijn tussen Meppel en Leeuwarden aangelegd waaraan Akkrum ligt. In 1973 is het huidige (gesloten) stationsgebouw geopend, het ontwerp is van ir. C. Douma en is van het standaardtype Beilen. Het type Beilen is een standaardstation dat de Nederlandse Spoorwegen veelvuldig heeft laten bouwen in de jaren 80 van de 20e eeuw, dit type verving veelvuldig oudere stationsgebouwen in kleinere landelijke gemeenten. De naam Beilen voor dit bouwtype is ontstaan omdat het station van Beilen de eerste was die dit type station in gebruik nam.
![]() AlkmaarStation Alkmaar is geopend in 1865, gelijktijdig met de ingebruikname van de spoorlijn Den Helder-Alkmaar. (spoorlijn 174)
Deze spoorweg is aangelegd door de HSM (Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij), het stationsgebouw is gebouwd door de Staatsspoorwegen (SS). In 1880 is er aan beide zijden een vleugel aangebouwd en de gehele middenpartij is in 1960 gemoderniseerd, zodat het originele aanzicht van het standaard SS 3e klasstation fors vertekend is.
Klik hierboven op een thumbnail om de betreffende foto in een nieuw venster te openen.
![]() Alkmaar NoordStation Alkmaar Noord ligt sinds 1980 als 2e station van Alkmaar ten noord-oosten van station Alkmaar.
Het station is eigenlijk een voorstadshalte zoals die in vele steden te vinden is.
Klik hierboven op een thumbnail om de betreffende foto in een nieuw venster te openen.
![]() AlmeloHet eerste station van Almelo stamt uit 1865. Dit was geen spoorverbinding met de rest van Nederland maar het Duitse Salzbergen. De verbinding met het westen kwam tot stand bij de opening van de spoorlijn Almelo-Wierden-Zwolle in 1881. Almelo heeft meerdere stationsgebouwen en verbouwingen van stationsgebouwen op deze locatie gekend. Het huidige stationsgebouw van Almelo komt uit 1962 en is het ontwerp van ir. K. van der Gaast en ir. J.H. Baas. Bij de bouw van dit gebouw is het eilandperron met overkapping uit 1907 gespaard en functioneel gebleven.
Klik hierboven op een thumbnail om de betreffende foto in een nieuw venster te openen.
![]() Almelo de RietStation Almelo de Riet is geopend in oktober 1926. (Amri.) Het huidige stationsgebouw is van het standaardtype Vierlingsbeek. Dit type, ontworpen door ir. W. Kloos, is in verschillende maten uitgevoerd. Almelo de Riet is een middelmaat van deze standaard. De naam Vierlingsbeek komt van het station Vierlingsbeek. Dit station was het eerste station die dit bouwtype bezat, in een groter formaat dan Almelo de Riet. Het kleinste type was voorzien van houten puien. De grotere varianten, zoals Almelo de Riet, werden uitgevoerd in betonskelet met stalen raamframes. Station Almelo de Riet is opgesteld in bajonnetligging, de 2 perrons liggen elk aan een zijde van de spoorwegovergang in het midden. Aan spoor 2 is een wachtruimte gebouwd die past in de bouwstijl van het stationsgebouw aan spoor 1. Voorbeelden van de 16 stations die tussen 1956 en 1965 van standaardtype Vierlingsbeek gebouwd zijn zijn onder andere: Hurdegaryp, Wylre, Doetinchem West, en Soest Zuid.
Klik hierboven op een thumbnail om de betreffende foto in een nieuw venster te openen.
|